Wonen.webBlad.info
Onmisbare informatie over uw huis

Meest bekeken
>Woonvormen voor gehandicapten
>Een rondgang langs zonnepanelen
>‘Laat je tuin tot leven komen’


Recente artikelen
>Beschermde stadsgezichten in Noord-Holland
>Aflossingsvrije hypotheek veruit meest gekozen hypotheekvorm
>Grote behoefte aan landstedelijke woningen
>Woonvormen voor gehandicapten
>Veilige hypotheek steeds belangrijker
>‘Goed moment om woning te kopen’
>Een rondgang langs zonnepanelen
Alle artikelen


Doe-het-zelfzaken en energie

Waar kan de milieubewuste klusser het beste zijn materialen kopen? Met de folder 'Tips en inspirerende premies voor isoleren' op zak, gaan we shoppen bij de twee doe-het-zelfzaken in de gemeente Haren: de Multimate aan de Felland Noord en de Hubo aan de Kerkstraat. Beide krijgen de kans zichzelf aan te prijzen.

Eerst bezoeken we Multimate, bij de rotonde aan de zuidzijde van de wijk Oosterhaar. 'Pak uw voordeel en spaar 't milieu', meldt de poster op het raam. Dat klinkt voordelig. 'Wij doen mee met de Eco-spaaractie. Bij elk milieuvriendelijk product krijgen klanten een spaarzegel', zegt bedrijfsleider H. Tiekstra. Voor u als lezer is het in elk geval te laat. De actie liep namelijk tot eind april. Dat geldt niet voor de Energiepremie, waarvan een stapel folders op de toonbank ligt. 'Doe-Het-Zelf isolatie' en 'Bespaar vanaf 50 euro' staat er met koeienletters op. Tiekstra vertelt wat we daarvoor moeten kopen. 'Deze pakken en rollen glas- en steenwol vallen onder de subsidie', vertelt hij achterin de zaak. 'Dat isolatiemateriaal niet', zegt Tiekstra, terwijl hij wijst naar een pak dunne isolatie. 'Kijk goed op het pak, want wil je in aanmerking komen voor premie, dan moet het minimaal een isolatiewaarde Rd hebben van 1,30 K/W per vierkante meter. Bovendien moet je meer dan twintig vierkante meter aanschaffen.' Andere producten met Energiepremie heeft Tiekstra niet in het assortiment. Wel zijn er voor de milieubewuste klusser de hele serie Philips Ecotone spaarlampen en waterbesparende douchekoppen te koop.

7 euro winst

Bij het afrekenen van zeven rollen glaswol staat de Energiepremie niet op de bon. 'Je krijgt de premie overgemaakt van je energiebedrijf. Vul daarvoor deze Energiepremiebon in, en stuur de bon op', zegt Tiekstra. Hij rekent snel het voordeel uit. Kosten: 7 rollen glaswol van 4,8 vierkante meter á 11 euro per stuk is 77 euro. Premie: 2,5 euro per vierkante meter, dus in totaal 84 euro. 'Je krijgt dus alles terug en maakt nog 7 euro winst', concludeert Tiekstra.
De Hubo ligt middenin het centrum van Haren, op steenworp afstand van de kerk. Even lijkt het alsof er geen isolatiematerialen te koop zijn. 'De rollen en pakken glas- en steenwol liggen op zolder', verduidelijkt eigenaar W. van de Werf tijdens een korte rondleiding. 'Het is ook niet het ideale jaargetijde voor de verkoop van isolatie. Mensen zijn nu bezig in de tuin. Als het koud wordt, komt de isolatie weer in de vitrine.'

Radiatorfolie

In de achterruimte staan nog een doos met leidingisolatie en een stapel pakken met radiatorfolie. Van de Werf: 'Wanneer de radiator voor een buitenmuur staat, verdwijnt er veel warmte. Met deze folie tegen de achterwand, bespaar je veel energie. Bij aankoop krijg je geen subsidie. Dat is jammer. De kosten voor radiatorfolie verdien je wel al binnen een paar maanden terug door de besparing op je energierekening.’
Al gauw wordt duidelijk dat het assortiment van de twee doe-het-zelfzaken niet ver uiteen ligt. Beide verkopen isolatiemateriaal, ecotone spaarlampen en douchekoppen. Ook de prijzen verschillen nauwelijks. Het maakt dus niets uit, wáár u als doe-het-zelfklusser uw milieuvriendelijke materialen koopt. Als u ze maar koopt.


zoek
info
contact
rss


Overige webBladen
Nieuw: webBlad over Zwangerschap, met..
>Sterfte baby's rond geboorte
>Zwangere ondernemer moet uitkering krijgen
>Helft pilgebruikers opgelucht bij menstruatie

© 2018 webBlad.info   Free counter and web stats