Wonen.webBlad.info
Onmisbare informatie over uw huis

Meest bekeken
>Doe-het-zelfzaken en energie
>Woonvormen voor gehandicapten
>Een rondgang langs zonnepanelen


Recente artikelen
>Beschermde stadsgezichten in Noord-Holland
>Aflossingsvrije hypotheek veruit meest gekozen hypotheekvorm
>Grote behoefte aan landstedelijke woningen
>Woonvormen voor gehandicapten
>Veilige hypotheek steeds belangrijker
>‘Goed moment om woning te kopen’
>Doe-het-zelfzaken en energie
Alle artikelen


Huizen later vol intelligentie

Op het terrein van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in Petten staan verscheidene testwoningen. Binnen geen bewoners en gezellige meubels, maar vooral snoeren en sensoren, die gegevens over de moderne installaties doorbriefen. Of het nu gaat om gevels of ouderenzorg: voor de toekomst voorspelt het ECN hetzelfde scenario: meer intelligentie.

In de duinen treffen we een woonblok met vier doorzonwoningen. De huizen hangen vol met meetapparatuur, aangestuurd door een digitale bewoner: de computer. Het meest rechtse rijtjeshuis is de ICT-proeftuin van projectleider Josco Kester. Hij richt zich op de bewoner van de toekomst, die vooral oud is. Volgens een prognose van CBS verdubbelt het aantal ouderen in de komende 35 jaar. 'Ouderen willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Intelligentie kan daarbij helpen, bijvoorbeeld door sensoren die de ouderen in de gaten houden', vertelt Kester. Hij wil energiebesparing met deze trend laten meeliften. 'Domotica, een geďntegreerd systeem dat alle elektrische systemen in de woning beheert, kost over het algemeen energie. Ik bekijk de mogelijkheden om verwarming, ventilatie en verlichting te koppelen aan informatie die je nodig hebt voor veiligheids- en zorgtoepassingen. Slaapt iemand, dan kan bijvoorbeeld automatisch het licht en de verwarming uitgaan.'

Testwoning

Honderd meter verderop staat de testwoning van collega Frans Koene, die net als Kester werkt op de ECN-afdeling DEGO, dat staat voor Duurzame Energie in de Gebouwde Omgeving. Ook Koene wil het bewonerscomfort verbeteren én energie besparen, en focust zich daarvoor op de gevels. 'De gevel is op dit moment nog te passief', zegt hij. Zijn testwoning oogt als een grote houten kubus en bevat vier ruimten. De hele woning kan draaien, om de invloed van zon op het binnenklimaat te kunnen variëren. Koene laat trots de nieuwe vinding zien. 'Je ziet er niets van', zegt hij, 'de openingen van het ventilatiesysteem zitten mooi weggewerkt onder het raam.' Binnen klapt hij de radiator naar voren, waarmee het gehele systeem zichtbaar wordt.’ En dat is niet alles. De gevel zit boordevol intelligentie. Motoren bedienen de ramen en zonweringen, op commando van sensoren, die continu de temperatuur, de zoninstraling, het CO2-gehalte en de regenval meten. ‘Alles verloopt automatisch, zonder dat de bewoner er omkijken naar heeft’, aldus Koene.


zoek
info
contact
rss


Overige webBladen
Nieuw: webBlad over Zwangerschap, met..
>Sterfte baby's rond geboorte
>Zwangere ondernemer moet uitkering krijgen
>Helft pilgebruikers opgelucht bij menstruatie

© 2018 webBlad.info   Free counter and web stats