Wonen.webBlad.info
Onmisbare informatie over uw huis

Meest bekeken
>Doe-het-zelfzaken en energie
>Woonvormen voor gehandicapten
>Een rondgang langs zonnepanelen


Recente artikelen
>Beschermde stadsgezichten in Noord-Holland
>Aflossingsvrije hypotheek veruit meest gekozen hypotheekvorm
>Grote behoefte aan landstedelijke woningen
>Woonvormen voor gehandicapten
>Veilige hypotheek steeds belangrijker
>Doe-het-zelfzaken en energie
>Een rondgang langs zonnepanelen
Alle artikelen


‘Goed moment om woning te kopen’

Ondanks de licht negatieve stemming op de woningmarkt onder kopers en verkopers, blijkt uit de VBO Woonindex van het derde kwartaal van 2005 dat kopers en verkopers het een geschikt moment vinden om een huis te kopen of te verkopen, met name vanwege de lage hypotheekrente. De VBO Woonindex voor het derde kwartaal 2005 staat op -5,9. Dat wil zeggen dat de stemming van consumenten licht negatief is, gemeten in een schaal van 0 tot + 100 of -100 (als meer consumenten negatief dan positief zijn). Dit blijkt uit onderzoek door EIM Stratus in opdracht van makelaarsvereniging VBO Makelaar.

Zowel kopers als verkopers vinden het percentage van de hypotheekrente net als in het vorige kwartaal erg aantrekkelijk.Van de kopers vindt 63 procent het een geschikt moment om nu een woning te kopen, van de verkopers vindt ruim 51 procent het een geschikt moment om een woning te verkopen. De woningmarkt is nog steeds een kopersmarkt, hoewel de verhouding steeds meer in evenwicht begint te komen.

Het aanbod van bestaande koopwoningen wordt door kopers behoorlijk positief beoordeeld (27,0). Daarnaast is er sprake van een hoge waardering voor het aanbod van nieuwbouwwoningen. Zowel de hypotheekrente als het aanbod van bestaande koopwoningen scoren in het derde kwartaal van 2005 positiever dan in het eerste en tweede kwartaal.

Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2005 is de Woonindex heel licht gedaald en de tijdens het vorige kwartaal ingezette negatieve lijn wordt doorgezet. Dit komt vooral doordat (potentiële) kopers iets slechter gestemd zijn (van +1,2 naar -1,4). De stemming onder verkopers is nagenoeg hetzelfde gebleven (van -10,3 naar -10,5). De verkopers maken zich meer zorgen over de oplopende verkooptermijnen van koopwoningen. Zij staan echter wel positief tegenover de economische situatie in Nederland en de financiële positie van het huishouden in het tweede kwartaal.

Fred von Dewall, directeur en hoofdeconoom ING Bank geeft een reactie op de cijfers: “Ik waardeer het initiatief van VBO Makelaar dat zij aan de prijsindicatoren die we al hebben op reguliere basis een stemmingsindicator hebben toegevoegd voor de twaalf maands periode. Uit het laatste onderzoek blijkt nog eens dat de lage hypotheekrente een belangrijke peiler is van de koopwoningmarkt. Dat geeft ook het risico aan. Dit blijkt tevens uit de verslechterde beoordeling van de markt voor de komende twaalf maanden die overigens al laag is. Voorts moeten we niet vergeten dat degenen die op de woningmarkt actief zijn al een woning bezitten of uitstekende inkomensvooruitzichten hebben.”

De reactie van Michiel Goofers, secretaris/directeur van VBO Makelaars: “Door de gunstige hypotheekrente is kopen is nog altijd goedkoper dan huren. De lage hypotheekrente houdt de vastgoedmarkt stevig overeind. Hoewel de markt nog enigszins moeizaam loopt, vindt het merendeel van de consumenten het een geschikt moment om een huis te kopen of te verkopen. Dit stemt me goed. Onderzoek van de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ), waarvan ook de VBO lid is, heeft onlangs nog aangetoond dat afschaffing van de hypotheekrenteaftrek funest zou zijn voor de markt.”


zoek
info
contact
rss


Overige webBladen
Nieuw: webBlad over Zwangerschap, met..
>Sterfte baby's rond geboorte
>Zwangere ondernemer moet uitkering krijgen
>Helft pilgebruikers opgelucht bij menstruatie

© 2018 webBlad.info   Free counter and web stats