Wonen.webBlad.info
Onmisbare informatie over uw huis

Meest bekeken
>Doe-het-zelfzaken en energie
>Woonvormen voor gehandicapten
>Een rondgang langs zonnepanelen


Recente artikelen
>Beschermde stadsgezichten in Noord-Holland
>Aflossingsvrije hypotheek veruit meest gekozen hypotheekvorm
>Grote behoefte aan landstedelijke woningen
>Woonvormen voor gehandicapten
>‘Goed moment om woning te kopen’
>Doe-het-zelfzaken en energie
>Een rondgang langs zonnepanelen
Alle artikelen


Veilige hypotheek steeds belangrijker

De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen heeft in 2005 tot nu toe 445 gedwongen verkopen met verlies geteld. Hierbij is sprake van een gemiddelde schade van ongeveer 35.000 euro. Op basis van deze cijfers verwacht het Waarborgfonds dat over heel 2005 ongeveer 600 huishoudens hun woning met verlies zullen verkopen.

'Dat het aantal gedwongen verkopen met verlies toeneemt, is een logisch gevolg van de huidige prijsontwikkeling van koopwoningen van zo'n 2 tot 3 per jaar. Voor huishoudens die binnen vier jaar na aankoop hun woning moeten verkopen, is de kans groot dat de woning minder oplevert dan het bedrag van de uitstaande hypotheek', stelt Karel Schiffer, algemeen directeur van het Waarborgfonds Eigen Woningen. 'Doorslaggevend daarbij is dat de meegefinancierde kosten koper, die doorgaans zo'n 12 van de koopsom bedragen, nog niet zijn terugverdiend. Een aantal jaar geleden, toen nog sprake was van prijsstijgingen groter dan 10 per jaar, leverde een gedwongen verkoop meestal winst op.' Schiffer gaat ervan uit dat bij gelijkblijvende conjuncturele omstandigheden het aantal gedwongen verkopen met verlies de komende jaren zal groeien naar zo'n 1.500 per jaar. 'Dat is in een normale markt waarin de prijzen van koopwoningen conform inflatie stijgen een normaal niveau. We moeten er in Nederland alleen weer even aan wennen dat aan het hebben van een eigen woning financiële risico's zijn verbonden.' Het toenemende aantal gedwongen verkopen met verlies bevestigt volgens Schiffer het belang van NHG als vangnet voor de risico's van het eigenwoningbezit. 'Daarom is het goed dat steeds meer geldgevers en geldnemers samen kiezen voor een veilige en verantwoorde lening met NHG.'

Waarborgfonds

De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen heeft tot doel het creëren van een duurzaam gunstig klimaat voor het eigenwoningbezit. Zij verstrekt daartoe de Nationale Hypotheek Garantie. NHG is een garantie op hypothecaire leningen voor de aankoop en verbetering van een eigen woning. Wanneer de woning onverhoopt moet worden verkocht en de opbrengst lager is dan de hypotheekschuld, betaalt het Waarborgfonds de restschuld aan de geldgever. De consument heeft ook het voordeel van een lagere rente. Dit voordeel ligt tussen de 0,3 en 0,6. Dat betekent een voordeel van honderden euro's per jaar. NHG is in 2005 mogelijk voor leningen tot 240.000 euro.


zoek
info
contact
rss


Overige webBladen
Nieuw: webBlad over Zwangerschap, met..
>Sterfte baby's rond geboorte
>Zwangere ondernemer moet uitkering krijgen
>Helft pilgebruikers opgelucht bij menstruatie

© 2018 webBlad.info   Free counter and web stats